boss
  • boss
  • boss
  • boss

Επιλέγοντας τον κατάλληλο σκύλο

Πριν λάβουμε την απόφαση, να αποκτήσουμε και ουσιαστικά να συγκατοικήσουμε με έναν σκύλο, πρέπει να αναρωτηθούμε αν έχουμε την ικανότητα, την δυνατότητα και ουσιαστικά το "δικαίωμα" να έχουμε σκύλο; Η κατοχή ενός σκύλου, ανεξάρτητα φυλής και μεγέθους, "φορτώνει" τον νέο ιδιοκτήτη με κάποιες υποχρεώσεις. Οι σημαντικότερες είναι:

  • α. Αναλαμβάνουμε την κηδεμονία του σκύλου ΙΣΟΒΙΑ. Δεν το εγκαταλείπουμε.
  • β. Αναλαμβάνουμε την οικονομική επιβάρυνση. Ο σκύλος μας ισόβια χρειάζεται, μια καλή ισορροπημένη διατροφή και όχι απομεινάρια, προληπτικά φάρμακα – αμπούλες, spray ,χάπια – αποτροπής εξωπαρασίτων , περιοδικούς εμβολιασμούς και αποπαρασιτώσεις απ' τον κτηνίατρο. Επίσης αναλαμβάνουμε την θεραπεία του στην απευκταία περίπτωση ασθένειας του. Επίσης άλλα πιθανά έξοδα είναι το κόστος της εκπαίδευσης του, της διαμονής του σε πανσιόν σε περίπτωση απουσίας σας και η αγορά αξεσουάρ (λουριά, χτένες, μπώλ, περιλαίμια, πάνες κ.α.)
  • γ. Εξασφαλίζουμε την καθημερινή εξάσκηση, βόλτα για λέρωμα, κοινωνικοποίηση του με βόλτες 2 τουλάχιστον φορές ημερησίως με όλες τις καιρικές συνθήκες και άσχετα με την διάθεση μας ( έτσι κι αλλιώς ο σκύλος μας ανεβάζει την διάθεση)

ΔΕΝ ΠΤΟΗΘΗΚΑΤΕ;

Τότε έφθασε – επιτέλους – η κατάλληλη ώρα , όπου θα επιλέξετε το καινούργιο – τετράποδο – μέλος της οικογένειας.

Σε περίπτωση που έχετε επιλέξει – μπράβο σας – να διαλέξετε σκύλο από κάποιο καταφύγιο ή απ' τον δρόμο, δεν μπορείτε παρά να προσπαθήσετε να τον προσαρμόσετε στις συνήθειες σας. Αν όμως επιλέγετε να αποκτήσετε σκύλο καθαρόαιμο πρέπει να διαλέξετε βάσει των συνθηκών που θα ζήσει και των αναγκών που έχετε. Κυρίαρχο κριτήριο δεν πρέπει να είναι το χρώμα ή κάποια ιδιαιτερότητα (π.χ. λευκό, πειρατής, άσπρα πόδια) αλλά:

  • α. Ο χώρος που πρέπει να ζήσει. Διαμέρισμα, μονοκατοικία με αυλή, συγκρότημα με κοινόχρηστη αυλή, χώρος εργασίας κλειστός ή μεγάλος ανοιχτός κ.λ.π.
  • β. Η ανάγκη που καλείται ο σκύλος να καλύψει. Συντροφιά, φύλακας, κυνήγι, σύντροφος – οδηγός ανήμπορων ατόμων κ.λ.π.
  • γ. Ο χρόνος που διαθέτετε για την ημερήσια εξάσκηση του σκύλου.
  • δ. Το κόστος αγοράς και διαβίωσης του σκύλου.

Αν θέλετε ένα σκύλο απλά για συντροφιά ή απλά συναγερμό , η σχολή σκύλων BOSS σας προτείνει να υιοθετήσετε έναν, από τα καταφύγια των φιλοζωικών οργανώσεων ή του δήμου της περιοχής σας.

Σε κάθε περίπτωση- ημίαιμου ή καθαρόαιμου σκύλου- η επιλογή ενός θηλυκού σκύλου από έναν αρσενικό , μειώνει τις πιθανότητες κυριαρχικότητας και ανυπακοής του.

Στην περίπτωση επιλογής ενός καθαρόαιμου σκύλου , η επιλογή σας μπορεί να βασιστεί στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του καθώς και στην διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους.

Ακόμη και σ' ένα διαμέρισμα ή γενικά σε εσωτερικούς χώρους δεν θα έχετε πρόβλημα να έχετε οποιονδήποτε σκύλο, αρκεί να του παρέχετε εξάσκηση – βόλτα σε χώρους που ελεγχόμενα θα είναι ελεύθερος, 2 ή 3 φορές ημερησίως για 20-30 λεπτά την φορά. Αν δεν διαθέτετε χρόνο ή διάθεση, αποφύγετε τις νευρικές φυλές όπως Labrador και golden retriever, γερμανικούς και βέλγικους ποιμενικούς, κυνηγετικές φυλές όπως beagle, basset, setter, weimaraner κ.α. μεγαλόσωμες φυλές όπως ποιμενικούς καυκάσου, μολοσσούς, mastiff γενικά.

Προτιμήστε μικρόσωμες φυλές ή αν χρειάζεστε φύλακα θα δυσκολευτείτε κάπως πιο λίγο με ένα βραχύσωμο American staf ή ένα θηλυκό rotweiller.

Αν θέλετε σκύλο σύντροφο για ένα παιδί κι εφόσον δεν μπορεί να αναλάβει την φροντίδα του, προτιμήστε μια μικρόσωμη φυλή καλού χαρακτήρα όπως το cavalier king Charles spaniel ή ένα αθόρυβο sih tzu ή ένα πιο δραστήριο west highland terrier. Αν είναι πιο μεγάλο και μπορεί να αναλάβει την βόλτα του και την εκπαίδευση του, δώστε του την δυνατότητα να ασχοληθεί με ένα boxer.

Αν το ζητούμενο είναι ένας δυνατός φύλακας προτιμήστε ποιμενικό καυκάσου, βέλγικο ποιμενικό malinois, presa canario, dogo argentinο, rotweiller.

Αν το πρόβλημα σας είναι η τρίχα τα Yorkshire terrier, τα Schnauzer , τα Maltese δεν χάνουν τρίχωμα.

Αν ψάχνετε σκύλο-φύλακα και το γαύγισμα του θα δημιουργεί πρόβλημα, αποφύγετε γερμανικούς και βέλγικους ποιμενικούς, doberman, μολοσσούς, ποιμενικούς καυκάσου και κεντρικής Ασίας, cane corso. Το rotweiller γαυγίζει όταν η απειλή είναι πιο άμεση.

Αν ψάχνετε σκύλο αθλητή και σύντροφο στην καθημερινή σας εξάσκηση διαλέξτε ένα American stafordshire terrier, retriever (Labrador ή golden), γερμανικό ή βέλγικο ποιμενικό ή μία κυνηγετική φυλή.

Αν θέλετε σκύλο σύντροφο για ένα παιδί κι εφόσον δεν μπορεί να αναλάβει την φροντίδα του, προτιμήστε μια μικρόσωμη φυλή καλού χαρακτήρα όπως το cavalier king Charles spaniel ή ένα αθόρυβο sih tzu ή ένα πιο δραστήριο west highland terrier. Αν είναι πιο μεγάλο και μπορεί να αναλάβει την βόλτα του και την εκπαίδευση του, δώστε του την δυνατότητα να ασχοληθεί με ένα boxer. Αν το ζητούμενο είναι ένας δυνατός φύλακας προτιμήστε ποιμενικό καυκάσου, βέλγικο ποιμενικό malinois, presa canario, dogo argentinο, rotweiller.

Αν θέλετε κοινωνικό σκύλο – συναγερμό αποκτήστε γερμανικό ποιμενικό, boxer ή cane corso. Οι μικρόσωμες φυλές έχουν μικρότερη ανάγκη από φαγητό και γενικά όλα τα έξοδα τους είναι λιγότερα, ενώ έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής.

Ένα rotweiller έχει ανάγκη ποιοτικότερης και μεγαλύτερης ποσότητας τροφής από ένα γιγαντόσωμο ποιμενικό καυκάσου.

Σε κάθε περίπτωση η σχολή εκπαίδευσης σκύλων BOSS μπορεί να σας βοηθήσει στην επιλογή σας.